Despre noi

Misiune

Asociația are rolul de a contribui la dezvoltarea învățământului profesional și tehnic, prin realizarea de proiecte proprii și demersuri de advocacy. Ne propunem să construim o comunitate a tinerilor meseriași al căror drept la educație de calitate este respectat.

 

Valori


  • Responsabilite
  •  

  • Respect
  •  

  • Prietenie
  •  

  • Umor
  •  

  • Aventură

 

Povestea noastră

Liga Elevilor Meseriași a luat naștere în iunie 2018, ca un proiect inovator din cadrul platformei România Meseriașă, dezvoltată de OMV Petrom. Primul grup de inițiativă din învățământul profesional, liga a devenit asociație un an mai târziu. În prezent, aceasta are ca membri 24 de elevi și 26 de profesori coordonatori de la liceele tehnologice și școlile profesionale din județul Buzău.

Ne-am asumat încă de la început responsabilitatea de a fi o voce a sistemului de învățământ profesional și tehnic și de a genera o schimbare în bine a acestuia. Am început prin a ne pregăti pentru această misiune, dezvoltându-ne prin cursuri și școli de vară abilități de comunicare, leadership, project management și cunoștințe de advocacy. Am cunoscut oameni de la care am avut multe de învățat, care ne-au inspirat și care ne-au ghidat pașii în parcursul nostru de până acum. Continuăm să punem accent pe evoluția noastră ca lideri și tineri meseriași și prin viitoare programe de învățare dedicate membrilor și colegilor noștri.

În prima noastră școală de vară, din august 2018, am identificat șapte probleme importante ale sistemului de învățământ profesional și tehnic: nivelul scăzut de învățare în cadrul orelor de practică, lipsa dotărilor în școli, rata ridicată a abandonului școlar, discriminarea, lipsa consilierii școlare și a activităților extrașcolare. Ne-am propus să contribuim la soluționarea acestora și am început să dezvoltăm proiecte pentru a îmbunătăți calitatea orelor de practică prin asigurarea unor mai bune dotări a laboratoarelor și să facem o serie de activități extrașcolare. Astfel, am realizat un raport despre starea învățământului profesional și tehnic la nivel local, în relație cu piața muncii, o serie de cursuri de comunicare pentru colegi din 13 licee și o gală de strângere de fonduri pentru dotarea atelierelor de mecanică din județul Buzău, Gala Visurilor Meseriașe.

Continuăm să explorăm nevoile cele mai importante ale sistemului și posibile soluții pentru acestea. Organizăm dezbateri cu elevii interesați, gândim posibile abordări și pornim discuții cu autoritățile competente pentru implementarea acestora. Dacă vrei să te implici în activitatea noastră ca susținător, membru sau donator, ne poți scrie aici.

Asociație fondată cu sprijinul