Ești în clasa a VIII-a? Poate fi învățământul profesional și tehnic o alegere bună pentru viitorul tău?

Dacă te afli la finalul ciclului gimnazial, te felicităm pentru terminarea acestei etape și îți ținem pumnii pentru evaluarea națională! Odată cu încheierea acesteia, te afli în fața unei alegeri importante, care îți va influența parcursul de acum înainte. Sigur te-ai gândit la ce liceu ai vrea mergi, dar oare ai și găsit opțiunea care ți se potrivește cel mai bine? Ar putea fi învățământul profesional și tehnic o alegere bună pentru viitorul tău? Acesta e un răspuns pe care doar tu îl poți avea, după o informare temeinică. Noi îți putem spune ce a însemnat o astfel de alegere pentru unii dintre noi.

Iar dacă ești părinte al unui elev care urmează să meargă la liceu, îți vom da câteva exemple despre ce îi poate aduce fiului sau fiicei tale urmarea unui liceu tehnologic sau a unei școali profesionale.

Elevii care aleg învățământul profesional și tehnic au avantajul că la finalul acestuia au o diplomă pe baza căreia pot practica o meserie. Ei pot fi mecanici, electricieni, brutari, ospătari, cofetari, sudori sau lucrători în construcții, iar acestea sunt doar câteva exemple. Mai mult, unii dintre ei vor fi foarte căutați pe piața muncii - știm cu toții că meseriașii buni sunt la mare căutare, de multe ori greu de găsit. Ca o confirmare, un studiu realizat în 2016 (de către Exact Cercetare și Consultanță), arată că 85% dintre angajatori consideră că numărul absolvenților învățământului profesional este insuficient. Acești elevi, viitori meseriași, prin priceperea, pasiunea și dedicarea lor, pot ajuta la construirea unui viitor mai bun prin în comunitate. Orice oraș, fie el mic sau mare, are nevoie de meseriași, de constructori pricepuți care să lase mai departe locuințe sigure sau de bucătari și cofetari care să pună cu dedicare sarea în bucate sau să ne readucă pe mese dulciurile copilăriei.

Urmarea unui liceu tehnologic înseamnă informații diverse din domeniul studiat, dar și un start în carieră în care ai deja abilități practice dezvoltate. Iată ce ne spune Andreea Chiriță, membru în Liga Elevilor Meseriași și elevă în clasa a 12-a la Liceul Tehnologic Economic "Elina Matei Basarab", Râmnicu Sărat - “Pentru mine, alegerea unui liceu tehnologic a fost cea mai bună obțiune pe care aș fi putut să o urmez. Am ales un astfel de liceu cu gândul că o să învăț și altceva decât materiile clasice cu care eram obișnuită. Așa a și fost, am învățat atât de multe despre gastronomie, marketing, contabilitate, încât nici acum, în ultimul an de liceu, nu îmi pare rău de alegerea făcută.

Alexandru Gheorghiță, unul dintre membrii fondatori ai LEM, acum student la Universitatea Politehnică București, ne arată ce poți face din pasiune pentru o meserie: “Totul a început când am văzut un electrician care repara  un televizor și din acea zi am hotărât să caut un liceu unde să fac electronică. Cu timpul, învățând cât mai mult din secretele electronicii, mi-am propus să iau examenul de bacalaureat și să îmi continui pasiunea în domeniul tehnic, iar în prezent urmez cursurile UPB pe specializarea robotică și IA. Liceul tehnic mi-a schimbat percepția despre ceea ce reprezintă tehnica, tehnologia și inovația. Poți urma un liceu tehnologic sau școală profesională și pentru a-ți dezvolta abilitățile practice, iar apoi să ai un loc de muncă foarte bine plătit sau, de ce nu, chiar să ai propria firmă în domeniu.

Urmarea unui liceu tehnologic sau a unei școli profesionale poate fi startul pentru o carieră de succes. Cum poți face asta și ce rezultate poți avea? Ne spune Gabriel Onofrei, Președintele Asociației Române de Drift, fost absolvent al unei astfel de instituții de învățământ, secția de mecanică, și mentor pentru elevii din Tabăra meseriașilor, de 5 ani: “Cred că cel mai important este să îți placă meseria pe care o faci, iar mai apoi se leagă totul. Nu este vorba despre a merge la lucru și atât, este vorba despre a merge cu pasiune, de multă muncă și disciplină. În momentul în care faci ceea ce îți place, din punct de vedere al meseriei, ai si satisfacții, iar rezultatele vor fi pe măsură. Există tineri care realizează la un moment dat că meseria aleasă nu este ceea ce și-au dorit, dar prin anii petrecuți în învățământul profesional și tehnic, unde faci și teorie, și practică, își pot da seama mai bine ceea ce este pentru ei. Contează foarte mult să îți construiești viitorul prin ceea ce îți place și tocmai de aceea există multe opțiuni în a alege ce meserie ți se potrivește și care să fie și benefică, iar apoi se naște și dorința de dezvoltare în domeniu.

Există mai multe domenii în care te poți pregăti ca viitor meseriaș, fie că alegi un liceu tehnologic sau școală profesională. Electronică, mecanică, agricultură, brutărie, ospătărie, organizare de evenimente,  design vestimentar sau turism sunt doar câteva dintre ele. Oferta educațională pentru învățământul profesional și tehnic poate fi găsită pe site-ul inspectoratelor școlare județene (disponibilă aici pentru județul Buzău).

Dacă ai o pasiune pentru unul dintre aceste domenii, ai curajul să o urmezi, noi credem că va da roade prin muncă și dedicare.  Imaginează-ți cum ar fi ca în comunitatea ta să existe meseriași adevărați, cărora oamenii să le mulțumească pentru că au fost lângă ei și i-au ajutat. Un liceu tehnologic poate fi drumul către o meserie de succes, ca oricare alta. Iar elevii care urmează învățământul profesional și tehnic pot fi meseriașii de mâine, cei care construiesc viitorul țării, așa cum îl visăm cu toții. Cei care ne aduc calitatea pe care ne-o dorim în construcții, electrică sau mecanică și care fac o treabă de meserie, nu de mântuială.

Și dacă ești admis la un astfel de liceu, nu uita să te înscrii ca membru sau voluntar în Liga Elevilor Meseriași, aici. Împreună putem contribui la dezvoltarea învățământului profesional și tehnic, prin realizarea de proiecte proprii și demersuri de advocacy. Ne propunem să construim o comunitate a tinerilor meseriași al căror drept la educație de calitate este respectat. Mai multe despre ce am făcut până acum, în secțiunea de Proiecte.